İSTAD Kardeşlik Korosundan Muhteşem Konser

İSTAD İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği “Türkiye Azerbaycan Kardeşlik Korosu” tarafından Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 100.yılına itafen konser düzenlendi.

Sunumunu Metin Yıldırımın ve İrşad Topçunun yaptığı geceye ilgi büyüktü. Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen kutlama konserine çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu yaptığı konuşmada” AZERBAYCAN’IN 100.YILI KUTLU OLSUN.

Şarkın ilk demokratik Halk Cumhuriyeti 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyetidir. Cumhuriyetle müşerref olan Azerbaycanlılar Cumhuriyetin kurulma aşamasında çok çetin günler yaşamıştır. 1918 de Bakû İngiliz-Rus-Ermeni işgali altında olması ve Ermeni Taşnakların 100 binlerce Azerbaycanlı Türk’ü katledilmesi Osmalı’yı harekete geçirir. Mehmet Emin Resulzade Türkiye’den yani Osmanlı Devletin`den yardım ister. Savaşlardan yorgun düşen Osmanlı hiç tereddüt etmeden Bu çetin günlerde Azerbaycan’ın imdat çığlıklarına sesiz kalmayarak Enver Paşa`nın emri ile gönüllü bir ordu kurar ordunun başına da Nuri Paşa getirilir. Anadoludan hareket eden ordu yolda binlerce şehit vermesine rağmen yol boyunca Kafkas İslam ordusunun gelişini duyan Türkler köylerden kentlerden bu orduya dahil olarak kısa eğitimlerle büyük bir ordu oluşturur. Bakü kuşatmasında dev bir ordu olarak düşman karşısına çıkarlar. Kısa zamanda Bakü dahil Azerbaycan’ın bütün toprakları düşman işgalinden kurtarılır. Kafkas İslam Ordusu bu savaş da 1210 şehit vermiştir.

Bu mücadelelerin başlangıcında Gence’de yazıldığı bilinen `Çırpınırdı Karadeniz Bakıp Türkün Bayrağına` marşı Azerbaycan’ın milli marşını da yazan Ahmet Cevat tarafından 1918’de Türkiye`den gelen Kafkas İslam ordusu askerlerine ithafen yazmıştır.

Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve Cumhuriyetin getirdiği yenilikler birçok ülkeyi rahatsız etmiş, Azerbaycan ın bağımsızlığı malesef 22 ay sürmüştür. Bağımsızlığını kaybeden Azerbaycan halkı hiçbir zaman bağımsızlık ruhu kaybetmemiştir. 70 yıl esaret altında kalan Azerbaycan 1991 de yeniden aynı ruhla bağımsızlığını ilan etmiş Cumhuriyete kavuşmuştur.

Bir devleti kurmak kadar yaşatmak daha da önemlidir günümüzde Azerbaycan Kafkasya’nın parlayan yıldızı konumundadır. Özellikler son yılarda birçok önemli projeyi hayata geçiren Azerbaycan bölgede güven ve istikrarın adı olmuştur.

İSTAD İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği olarak Azerbaycan’ın 100 yılını en içten dileklerimizle kutlar, Vatanın bağımsızlığı için şehit olan tüm soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Derneğimiz İSTAD tarafından kurulan ”Türkiye Azerbaycan Kardeşlik Korosu” Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılına atfen Koro şefimiz Tekin Büyükkaya yönetiminde muhteşem bir konser sunacaklar tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Azerbaycan’ın Sevinci bizim sevincimiz kederi de bizim kederimizdir” Biz bugün Azerbaycan’ın sevincini paylaşmak için bura toplanmış bulunmaktayız.

Bugün olduğu gibi gelecekte de Türkiye Azerbaycan Kardeşliği devam edecektir.

İSTAD Başkanı S.Karakoyunlu”Yaşasın Türkiye Azerbaycan Kardeşliği ve Dayanışması sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Daha sonra söz verilen Kadıköy Kaymakamı Dr Mustafa Özarslan Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin asırlara dayandığını ve bu kardeşliğin sarsılmaz bağlarla güçlendiğini vurgulayan Dr Mustafa Özarlan, İsmail Gaspıralı’nın değdi gibi “dilde fikirde işte birlik”yaptığımız müddetçe bu dayanışma ve kardeşlik güçlenerek devam edecektir ilçemizde böyle güzide bir derneğin varlığı bizlere gurur vermektedir. Kardeş Azerbaycan’ın 100.yılını en samimi duygularımızla kutluyoruz”dedi

Gece Şef Tekin Büyükkaya yönetiminde Türkiye Azerbaycan Kardeşlik Korosunun düzenlediği konserle ve Plaket takdim töreni ile son buldu.

Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351