20 YANVAR ŞEHİTLERİ İSTAD MERKEZİNDE ANILDI

NLA CANLA YAZILAN ZAFER 20 YANVAR İSTAD MERKEZİNDE ANILDI

20 Yanvar Şehitleri İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği merkezinde düzenlenen fotoğraf sergisi ve panelle anıldı.

Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı panele ilgi büyüktü. Sunumunu İSTAD Yönetim Kurulu üyesi Cemal Uygur’un yaptığı panel, vatan ve bağımsızlık uğruna şehit olan soydaşlarımızın aziz hatırasına binaen bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı. Daha sonra Günün anlam ve önemini belirterek katılımcıları selamlayan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu yapmış olduğu açılamada: “20 Ocak Azerbaycan Türklerinin 70 yıllık esarete son verdiği gündür.20 Yanvar günü Azerbaycan Türkleri’nin var olma yok olma günüdür. 20 yanvar günü, Türk dünyasının zalimlerin karşısında dik durduğu gündür. Yirmi yanvar(20 ocak)olayları Azerbaycan tarihine kanlı bir facia olarak yazıldığı gibi, aynı zamanda bu tarih Azerbaycan Türklerinin milli kahramanlık günüdür.
1918’de “Bir kere yükselen Bayrak bir daha inmez” nidaları ile ayaklanan ve şarkın ilk bağımsızlık Halk Cumhuriyeti’ni kuran Azerbaycan halkı 1990 da aynı ruh ve düşünce ile tekrar ayağa kalkarak tankların karşısına kahramanca dikilmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur.
O gün orada şehit olan 137 Türk evladı bağımsız Azerbaycan Devletinin temelini atmış ve güçlenmesine vesile olmuşlardır. Bu gün bu güçlü temel kuvvetlenerek devam etmektedir. Bu gün olduğu gibi gelecekte de Azerbaycan bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.
Bu sevinç ve kederimizi paylaşırken Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve bekası için 20 Ocak 1990 da Bakü meydanında şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad mekânları cennet olsun” dedi.
İSTAD Bşk. Yardımcısı, Sosyal Bilimci/Yazar Metin Yıldırım yapmış olduğu konuşmada tarih boyunca Türklerin soykırıma uğradığını belirterek: “Türkler, Balkanlarda, Kafkaslarda, Anadolu’da, Orta Asya’da, Kıbrıs’ta, Kerkük’te, Doğu Türkistan’da soykırıma uğradılar. Bu zulümlerin dış sebepleri olmakla beraber en önemli nedenlerden birisi de birlik ve beraberliklerinin bozulmasıdır.
Türkler zayıf olunca, zulüm görmeleri de kaçınılmaz oluyor. Çünkü her devletin Türklerle ayrı bir hesabı var. Bunlara fırsat vermemek için öncelikle “BÜYÜK KATLİAMLARI UNUTMAMAK GEREKİR!” Gençlerimizin iyi yetiştirilmesi ve her ortamda uğradığımız bu zulümler anlatılmalıdır!” dedi.
Yıldız teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr Adil Allahverdiyev bağımsızlık mücadelesinin kolay olmadığını ve o günkü şartlarda Azerbaycan Türklerinin çok zulüm ve çetinliklerle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak 20 Yanvar günü Baku de bir Üniversitede yapılan toplantıya katıldığını ve Azerbaycan Türklerine toplantı esnasında telkin ve tehditlerin olduğunu duyduğum an toplantıyı terk ettim ve ertesi gün tüm gazetelerde Azerbaycanlı alim toplantıyı terk etti manşetlerini gördüğünü anlatarak Azerbaycan'ın bütün insanlık adına dik duruş sergilediğini vurguladı. Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin asırlara dayandığını vurgulayan Allahverdiyev birlik ve dayanışma mesajları verdi.
Programa İstanbul AK Parti Milletvekili Şamil Ayrım Azerbaycan İstanbul Konsolosu Hayyam Daşdemirov, 21. Dönem MHP İstanbul Milletvekili Ahmet Çakar, Ak Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı Özgül Özkan Yavuz birer konuşma yaparak Azerbaycan'ın kederli ve mutlu gününde yanında olduklarını beyan edip birik dayanışma mesajları verdiler.
Program“Şehidim” şirini Azerbaycanlı öğrenci Seide Ömer’in okuması ile son buldu.
Şiirden etkilenen katılımcılar bir daha “Garanfiler Ağlamasın” dediler.

Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339