İstanbul'da KARS ve IĞDIR İlinin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91.yılı panelle kutlandı

Kars ve Iğdır'ın kurtuluşu kutlandı

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği, Kars, Ardahan ve Iğdır'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılı dolayısıyla dernek binasında panel düzenledi. Kars ve Iğdır'ın tarihi gelişimi ve kurtuluşunun anlatıldığı ve 3 saatten fazla süren panele katılanlar konuşmacıların anlattıklarını can kulağıyla dinledi.

Sunuculuğunu Metin Yıldırım’ın yaptığı panele Azerbaycanlı Milletvekili ve Dünya Azerbaycanlılar Kongre Başkanı Şair Sabir Rüstemhanlı'nın yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Arif Acaloğlu, Tarihçi-Yazar Dr. Afgan Veliyev, İstanbul Azerbaycanlılar Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı ve Emekli Kültür Ataşesi Yener Kazak ve Halk Bilimci- Yazar Cumhur Turan'ın konuşmacı olarak katıldığı panele Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Emirali Karaali, Prof. Dr. Adil Allahverdiyev, Anayasa Profesörü Abbas Gökçe, Iğdır Lisesi Müdürü Yılmaz Karadağ, Dr. Zihni Papakçı, KAI Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Uğurlu, Karabağ Kültür Sanat Derneği Başkanı Deniz İme, Azeri Kültür evi üyeleri Zeki Sümertaş, Süleyman Karadağ, Hikmet El, İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği kurucu üyeleri ve yönetim kurulu, Azerbaycan basınından Yakut hanım ve vatandaşlar katıldı.

Karakoyunlu panele katılanlara teşekkür etti

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, panele katılan herkese teşekkür etti. "Kars- Iğdır, Ardahan Sarıkamış yani Erzincan'a kadar olan yerler 42 yıl düşman işgaline maruz kalmış daha sonra özgürlüğüne kavuşmuştur" diyen Karakoyunlu, "Hepimizin geçmişindeki akrabaları bu sürede soykırıma uğramıştır. Bu soykırım ve zulmün üzerinden 91 yıl geçse de bazı şeyler unutulmuyor. Biz şehitlerimizi o günkü şartlarda soykırıma maruz kalmış vatandaşlarımızı anmak için bu toplantıyı yapıyoruz bu topraklar uğruna şehit olan tüm vatandaşlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Derneğimizi çok kısa sürede kurduk ve insanlarımızın teveccühünü kazandık. Amacımız Türkiye ile Azerbaycan arasında var olan dostluk ve dayanışmayı daha da geliştirmek, halkımız arasında var olan dayanışmayı güçlendirmektir. Biz tek millet iki devletiz. Bu nedenle siz dostların katkıları ve destekleri gücümüzü artıracaktır" dedi.

Panele tarihi gerçekleri sergilediler

Prof. Dr. Oktay Belli, Dr. Arif Acaloğlu, Tarihçi-Yazar Dr. Afgan Veliyev, Halk Bilimci- Yazar Cumhur Turan, Kars ve Iğdır'ın tarihi gelişimi ve kurtuluşunun nasıl olduğunu anlattılar. Ermenilerin ve Rusların Kars, Ardahan ve Iğdır halkına yaptığı zulümlere değinen konuşmacılar, işgale karşı Kars, Ardahan ve Iğdır halkının gösterdiği kahramanlıkları da anlattılar.

Panelde bir konuma yapan Azerbaycanlı Milletvekili Dünya Azerbaycanlılar Kongre Başkanı Şair Sabir Rüstemhanlı,  kendisini davet eden dernek başkanı Karakoyunlu’ya ve katılımcılara teşekkür etti. Türkiye ve Azerbaycan'ın kardeş ülke olduklarını söyleyen Rüstemhanlı, dış güçlerin bu kardeşliği bozmak için çalıştıklarını ama bu oyunu iki ülkenin de bozduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği,  günün önemine atfen Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir anısına kızı Timsal Karabekir’e ve panele konuşmacı olarak katılanlara plaket verildi. Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı’ya da derneğin onursal rozeti takıldı.

Anıtın Destanı oyun duyurusu

Panel sonunda 18 Kasım Saat 19.00 Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Azerbaycan'dan gelen tiyatro grubunun 'Anıtın Destanı' adlı oyunu ücretsiz olarak oynayacakları duyurusu yapılarak herkes davet edildi.

Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398