20 Yanvar Törenlerle Anıldı

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği binasında yapılan 20 Ocak 1990 (20 Yanvar olayları) katliamı programına katılım yoğun oldu. Program saldırıda şehit olan milli kahramanlar için saygı duruşu ile başlarken sırayla Türkiye ve Azerbaycan Cuhuriyetlerinin Milli Marşları okundu.

Karakoyunlu: Olaylar kara leke olarak tarihe geçti

Ermenilere soykırım yapıldı diyen ülkelerin, 20 Ocak 1990’da yapılan katliama bakmaları gerektiğini söyleyerek açılış konuşmasına yapan İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, 20 Ocak olaylarının tarihe kara bir leke olarak kazındığını belirterek; “Baltık ülkelerine bir gecede tanınan bağımsızlık, ne yazık ki Azerbaycan için bir kabus oldu. Glastnos adlı yapılanma, Azatlık Meydanı’nda yüzlerce Türk’ün ölümü ile devam etti. O gün orada şehit olanlar bağımsız Azerbaycan Devleti’nin kurulmasında öncü rolü oynadılar aslında orda vatan için şehit olanlar esaret içinde yaşamaktansa, vatanın bağımsızlığı ve özgürlüğü için vatan uğrunda şehit olmayı seçtiler” ifadesini kullandı.

Gurbanov: Ölenler bağımsızlık fikrini güçlendirdi

Rusların, Azerbaycan’ı kaybetmemek için Kızıl Ordu’nun 62 bin personelini Azerbaycan’a getirdiğini vurgulayan Azerbaycan Diaspora Bakanlığı Baş Müsteşarı Neriman Gurbanov, “ O zamana kadar Rusların bize saldırabileceğine kimse inanmazdı. O gece ilk olarak Azerbaycan Televizyonu hedef alındı. Böylece hiç kimsenin gelişen olaylardan haberi olmadı. Sonra hareket eden her şeye ateş açıldı. 137 kişi öldü, yüzlerce yaralıyı hastanelere taşımaya çalışan ambülanslara ateş açıldı. Bu katliamı pencerelerinden izleyen civardaki evlere bile ateş açıldı.
O gün orada şehit olanlar, bağımsız Azerbaycan fikrinin güçlenmesine katkıda bulundular. Huzurlarınızda onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Hırant için yapılanlar bizim içinde yapılsın

“Bu toplantıya katılmak için Bakü’den geldim” diyen Gurbanov şöyle devam etti; “Bir iki gündür İstanbul’dayım. Televizyonlarda Hırant Dink  için Ermeni olanları gördüm, çok üzüldüm. Beni buraya getiren taksi şoförüne 20 Yanvar olaylarını sordum, “ O da ne?” diye, sordu. 20 Yanvar olaylarını bilmiyordu. İstanbul’da 4-5 tane dernek var. Bu kadar derneğe gerek var mı? Bilmiyorum. Bu dernekler Türk Halkını aydınlatmak için çalışmalılar. Burada biz bize yapılan sohbetler yerine, dışarı çıkıp, kendimiz anlatmalıyız.”

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Adil Allahverdiyev yaptığı konuşmada, Nuri Paşa’nın peşinden giderek 1918 yılında bağımsızlığı ilan eden Azerbaycan halkının, 20 Ocak 1990 da Azatlık Meydanı’nda tankların altında kalma pahasına bağımsızlığı yeniden ilan ettiğini söyledi.

Canlı tanık o günü anlattı!

20 Ocak 1990 tarihinde Azatlık Meydanı katliamının canlı şahidi olan gazeteci Kebuter Hakverdi; “O gece Azatlık Meydanı’nın Musabey denilen tarafındaydım. Rus tankları ateş açınca herkes bir tarafa kaçıştı. Ben, Rusların bizi korkutmak için ateş açtığını düşünüyordum. Sabah olunca radyodan duyduğum kan anonsu üzerine kan vermeye gittim. Olayın vahametini orada anladım. Yıllardır bize dost gibi görünen Ruslar yüzlerce kişiyi öldürmüştü” dedi.

Iğdırlılar Derneği başkanı Emirali Karaali, Necati Okut, Bayram Çınkıl ve Tuna Güvenç’te birer konuşma yaptılar. Toplantı dernek merkezinde verilen ikramla sona erdi.

Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436