31 Mart Azerbaycan Türklerinin soykırım Günü Anıldı

Türkiye İstanbul Azerbaycan Deneği’nin Azerbaycan Türklerine yapılan soykırım gününü anmak için yaptığı etkinlikte konuşan Karabağ gazisi Hatice Orucova, “Bir gecede katle uğrayan 613 soydaşımızın hesabını Ermenistan ne zaman verecek?” dedi

Azerbaycan Türklerine yapılan soykırımı anmak için Türkiye İstanbul Azerbaycan Deneği Kadıköy’deki dernek binasında anma etkinliği yaptı. Etkinlikte “Bugün burada toplanmamızın sebebi aynı kaderi ve kederi yaşadığımız Azerbaycan ve Türkiye Türklerinin maruz kaldıkları soykırımları anmak ve bir daha soykırımlar yaşanmamasını dilemek, bu soykırımları dünya kamuoyuna iletmektir” diyen Türkiye İstanbul Azerbaycan Deneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, “31 Mart Azerbaycan Türklerinin soykırım günüdür. Türkiye’de de bu günün soykırım günü olması gerekiyor çünkü zulüm ve soykırım yapan da belli gerçek soykırıma uğrayanda bellidir. Biz Türkler Ermenilerin yaptığı katliamları ve soykırımları her platformda anlatmalıyız. Bu soykırımları yapanlar dünya kamuoyu önünde hesap vermelidirler. Yaptıklarının cezasını çekmelidirler. Ermeniler gerek Azerbaycan gerekse Anadolu Türklerini katletmişlerdir. Dünya Ermenileri cezalandırmadığı için Ermeniler her fırsatta Türk milletine katliam yapıyor” ifadesin kullandı.

Ermeniler 4 defa Türkleri katletti

Ermenilerin ‘Türkümsün Ermenimsin’ diye sorduktan sonra katliamlarını gerçekleştirdiğini iddia eden Karakoyunlu, “Ermeniler 4 kez Türkler üzerinde büyük soykırımlar yapmıştır (1905-1906; 1918-1920; 1948-1953 ve 1988-1989). Gerçekleştirilen etnik temizleme ve şiddet uygulamaları bu yaklaşımı doğrulamaktadır. Kuşkusuz, bunlardan 1918-1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar Azerbaycan halkının hafızasında önemini korumaktadır.  I.Dünya Harbi nedeniyle uluslararası camiada ortaya çıkan kaos ve 1917 yılında Çarlık Rusya'sında gerçekleşen Şubat ve Ekim devrimleri Ermeniler tarafından Azerbaycanlılara karşı sürdürülen politikalar açısından önemli bir fırsat ortamı olarak değerlendirilmiştir. 1918 yılının Mart ayından itibaren Bolşevik devrimini tesis etme adına Azerbaycan topraklarında toplu katliam yapmışlardır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 yılının Mart ayının son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü'de 30 bin masum insan amansızca katledilmiştir. Bu katliamlar Bakü'yle beraber Azerbaycan'ın Şamahı, Guba, Karabağ, Nahçivan vilayetleri ile bugün Ermenistan sınırında olan ama tarihsel Azerbaycan topraklarının Zengezur kazası ve İrevan vilayetlerinde de gerçekleştirilmiş, yaklaşık 120 bin insanın üç günde hayatına son verilmiştir. Günümüzde Guba vilayetinde bulunarak açık hava müzesi olarak sergilenen toplu mezarlar o dönemdeki şiddetin önemli kanıtlarından biri sayılabilir. Aynı dönemde Anadolu topraklarında Iğdır, Kars, Erzurum, Muş, Van, Kahramanmaraş ve ülkemizin birçok yerinde bu vahşilikleri devam ettirmişlerdir”dedi.

Ermenistan katliamın hesabını ne zaman verecek?

“Dileğim budur ki bu soykırımlar tekrar yaşanmasın ben soykırımın canlı tanığıyım hocalıdan kaçarken dağları aştık, meşeliklerden geçtik, şubat soğuğunda çok çetinlikler yaşadık ve bu soykırımda 2 ayağımı kaybettim” diyen Hatice Orucova, şöyle konuştu; “Karabağ gazisi olarak buradan dünyaya sesleniyorum. Bu ayaklarımın ve bir gecede katle uğrayan 613 soydaşımızın hesabını Ermenistan ne zaman verecek? Dünya neden sessiz kalıyor. Gözümüzün önünde insanların derilerini diri diri soydular, kulaklarını kesip gözlerini uydular. Akıl almayan tüm  zulümleri gözlerimle gördüm. Bu gözlerim ve ayaklarım her şeye şahittir.” Orucova bu söylediklerinin ispatını olarak da tutmayan ayaklarını gösterdi.

Konuşmalardan sonra Dernek Başkanı Karakoyunlu’nun Azerbaycan’ın Guba şehrinde kuyu mezarlarının bulunduğu bölgeden çektiği video katılımcılara gösterildi. Geceye; Azerbaycan İstanbul konsolosu Ceyhun Memmedov, gazeteci Yazar Cumhur Turan, Aşık Maksut Feryadi ve bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Haber:

Yılmaz Oruç İstanbul