4.Avrupa Azerbaycanlılar Kongresi Yapıldı

Avrupa Azərbaycanlıları Kongresi'nin IV Kurultayı Almanya’nın Başkenti Berlin "Konkord" otelinde yapılmıştır. Kurultayda önce Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Milli marşı okunmuş, Sonra, "Gücümüz birliyimizdədir" belgeseli gösteri yaptırılmıştır. Filmin yayımından ve kurultayın riyaset Kurulu seçildikten sonra Avrupa Azerbaycanlılar Kongre Başkanı Başar Kömür bu güne kadar yapılan çalışmalar hakkında... bilgi vermiş, çalışmalarla ilgili. Azerbaycan devletine ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Azerbaycan diaspora çalışmalarına verdiği destekten dolayı minnettarlığını ifade etmiştir.
Başak Kömür, kurultayın oluşumunda Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 61 Azerbaycan derneği yer alıyor.
B.Kömür AAK `nin kurulduğu günden beri hızla büyüdüğünü, gün geçtikçe üye kuruluşların güçlenerek çoğaldığını ve etki alanlarının genişlediğini vurgulamıştır., Azerbaycan gerçeklerinin, özellikle Karabağ ile ilgili gerçeklerin dünyaya ulaştırılmasında da önemli adımlar attığını söylemiştir. AAK Başkanı yeni seçilecek heyete de başarılar dilemiştir
Sonra söz Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının yönetiminin Sosyal-Siyasi Şube Müdürü Ali Hasanov verilmiştir. Ə.Həsənov Azerbaycan devletinin AAK `nin faaliyetini yakından takip ettiğini, başarılı faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev'in 1993 yılından başlayarak diaspora yapılanması işine "Azerbaycançılıkda" ideolojisini esas amal ilan ederek başladığına dikkat çekti.
Ali Hasanov Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in tüm dünyada yaşayan Azerilere hem güvendiğini, hem de onların dayanağı olduğunu vurgulamıştır.
Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ve aynı kuruma başkanlık ettiğini hatırlatan Ali Hasanov bu güçlerin, özellikle bazı yayın organlarının anti Azerbaycan faaliyetlerini nötralize etmek, ülkemiz hakkında gerçeklerin olduğu gibi dünya ve Avrupa kamuoyuna iletilmesinde diaspora kurumlarımızın üzerine büyük sorumluluk düştüğünü söylemiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporla İş Devlet Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov konuşmasında AAK `nin 4. Kongresi'nin işine başarılar arzulamış. O, AAK `nin 8 yıllık varlığı döneminde çok önemli işler yaptığını bildirmiştir. Komite Başkanı bu yıllarda AAK tam anlamıyla diaspora örgütü gibi şekillendiğini demiştir. Seçilecek yeni rehber kadroya Devlet Komitesi'nin desteğini sürdüreceğini bildimişdir.

Kongreye Almanya'daki Büyükelçisi Pervez Şahbazov, Belarus Azərbaycanlıları Kongresi Başkanı Hatip Bağırov, Almanya Azərbaycanlılarının Koordinasyon merkezinin başkanı Samira Patzer İsmailova, Gürcistan Azerileri Kültür Merkezi Başkanı Fazıl Hasanov, Beni-Lüks Azərbaycanlıları Kongresi'nin prezdenti Sahil Şenses, TADEF Başkanı Bilal Dündar, İzmir Azerbaycan Kültür evi başkanı Turgut Arat İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği başkanı Sefer Karakoyunlu Azerbaycan AlmanyaArkadaşlık Cemiyeti'nin Başkanı Hakkı Keskin, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Eşbaşkanı Sabir Rüstemhanlı, Danimarka'nın "Vatan" Derneği Başkanı Sefer Sadıki, AAK `nin birinci Başkanı Bahəddin Kaya, katılmışlar birlik ve dayanışma adın büyük mesajlar vermişlerdir.
Kongrede Almanya Azərbaycanlıları Koordinasyon Merkezi Başkanı Samirə Patzer İsmayılova Avrupa Azərbaycanlıları Kongresi Başkanlığına seçilmiştir.

Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704