Yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların topluma entegrasyonu forumu Bodrum’da yapıldı

Azerbaycan Diaspora Bakanlığı tarafından “Yabancı Ülkelerde Yaşayan Azerbaycanlıların Topluma Entegrasyonu: Mevcut Durum ve Gelecekteki Beklentiler” konulu forum düzenlendi.
Azerbaycan ulusal marşının seslendirilmesiyle başlayan Forumda Diaspora Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov açılış konuşması yaptı.
Sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Ali Hesenov bir konuşma yaparak, Azerbaycan devletinin diaspora ve lobi faaliyeti, bu konuda temel öncelikleri, yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi verdi.
Forumun nihai belgesi olan bildiri 25 maddeden oluşuyor. Belgede, gençlerin ve kadınların diaspora oluşumu çalışmalarına daha aktif biçimde katılması, lobi oluşturulması alanındaki faaliyetlerin genişletilmesi, Türkiye’de yaşayan Azerbaycanlı aydınların forumunun, Orta Asya’daki Azerbaycan diaspora kuruluşlarının ortak toplantısının, Ukrayna Azerbaycanlıları Kurultayının ve İskandinav Ülkeleri Azerbaycanlıları Kongresinin organize edilmesi ile ilgili maddeler yer aldı.
Azerbaycan Diaspora Çalışmaları Devlet Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov forumda yaptığı konuşmasında, yurtdışında yaşayan Azerbaycanlılara yönelik devlet politikasının öncelikli konularından birinin de soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin savunulması olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıllarda bu alanda bazı ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan İbrahimov, birçok ülkede Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerini savunan hukuk merkezlerinin faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Komite başkanı, son yıllarda özellikle Gürcistan’da Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin savunulması alanında bir dizi projenin gerçekleştirildiğini belirtti.
Daha sonra, forum katılımcıları adına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e gönderilecek mektubun metni kabul edildi. Belgede, Azerbaycan diaspora kuruluşlarının gelecekte de ülkemizin milli çıkarlarının gözetilmesi ve Azerbaycan gerçeklerinin dünya kamuoyuna ulaştırılması için her türlü çabayı gösterecekleri kaydedildi.
Foruma Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ziyafet Askerov, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Ali Hesenov, Diaspora Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov, Rusya ve Türkiye yetkilileri katıldı.
26 ülkeden 172 Dernek Başkanı katıldı. Türkiye’yi temsilen Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği katıldı.
Foruma katılan Dernek başkanları birer konuşma yaparak birlik ve dayanışma mesajları verdiler
Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ziyafet Askerov, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Şube Müdürü Ali Hasanov, Diaspora Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov, Forumda ele alınan konularla ilgili görüşlerini paylaştılar, Forum katılımcılarının sorularını yanıtladılar.
Forum birlik ve dayanışma temennileri ile sona erdi.

Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398