Osmanlı Tarihinde Gezintiler ve Ermeni Meselesi

Avrasya Bir Vakfı, vakıf merkezinde ‘Osmanlı Tarihinde Gezintiler ve Ermeni Meselesi’ konulu panel düzenledi. Düzenlenen panelin konuşmacıları ise yazar Şükrü Server Aya ve İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu oldu.

Her hafta farklı konu ve dalında uzman kişilerle panel düzenleyen Avrasya Bir Vakfı bu haftada Ermeni meselesini konu aldı. Programın açılış konuşmasını yapan Avrasya Bir Vakfı Müdürü Suat Gün, haftaya dair önemli konuları gündeme getirdi. Bu hafta çok önemli bir konu ve konukları yine ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Suat Gün, katılanlara teşekkür ederek oturumu yönetmesi için Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya’yı kürsüye davet etti.

Oturumu yönetmek için devralan Yalçınkaya, Ermeni Soykırımı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve bunların uydurma olduğunu ifade ederek sözü yazar Şükrü Server Aya’ya bıraktı. Yazdığı kitaplardan Ermeni Soykırımı’nın yalan olduğunu ortaya çıkardığını belirten Aya, tarihi kaynaklardaki örnekleri kitabında bulabileceklerini söyledi. Daha sonra Ermenilerin Osmanlı’daki konumu ve Ermenilerin çıkardığı olayların anlatıldığı videoyu katılımcılara izleten Şükrü Server Aya, Ermeni soykırımının olmadığını iddia etti.

“Ermeniler Türklere 5 defa soykırım yapmıştır”
Daha sonra konuşan ve “Ermeniler Türklere 5 defa soykırım yapmıştır, soykırıma sessiz kalan Dünya kamuoyunun gözü kör, kulağı duymaz olmuştur” diyerek başlayan İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, “Ermeniler, 1905-1906; 1915-1920; 1948-1953; 1988-1989 tarihlerinde Türklere, 1992’de de Hocalı ve Karabağ’da Azerbaycanlılara soykırım yapmışlardır.  Kuşkusuz, bunlardan 1915-1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar ve 1992'de yapılan Hocalı Soykırımı Türk halkının hafızasında önemini korumaktadır.  I.Dünya Harbi nedeniyle uluslararası camiada ortaya çıkan kaos ve 1917 yılında Çarlık Rusya'sında gerçekleşen Şubat ve Ekim devrimleri Ermeniler tarafından Azerbaycanlılara ve Anadolu Türklerine karşı sürdürülen politikalar açısından önemli bir fırsat ortamı olarak değerlendirilmiş ve Azerbaycan ve Anadolu'nun çeşitli yerlerinde Türklere karşı soykırım uygulanmıştır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 yılının Mart ayının son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü'de 30 bin masum insan amansızca katledilmiştir. Bu katliamlar Bakü'yle beraber Azerbaycan'ın Şamahı, Guba, Karabağ, Nahçivan vilayetleri ile bugün Ermenistan sınırında olan ama tarihsel Azerbaycan topraklarının Zengezur kazası ve İrevan vilayetlerinde de gerçekleştirilmiş, yaklaşık 120 bin insanın üç günde hayatına son verilmiştir. Aynı dönemlerde sadece Azerbaycan’da değil Iğdır’da Kars’ta Ardahan’da Erzurum’da Muş’ta Van’da Kahramanmaraş’da ve ülkemizin birçok yerleşim yerinde soykırımlar uygulanmıştır. 5 yaşındaki çocuğun ve 80 yaşında dedenin tek suçu vardı TÜRK olmaktı” dedi.Karakoyunlu ayrıca Azerbaycan’ın Kuba şehrinde Ermeniler tarafından 1918 yılında yapılan katliamda öldürülen insanların toplu mezarlarının videosunu da katılımcılarla paylaştı. Panel daha sonra soru-cevap olarak devam etti.

Yılmaz Oruç/ 34 GÜNDEM Gazetesi

Dolar32.486832.6170