Azerbaycan’da Türkçülük Günü ve Haydar Aliyev’in 90.yıl dönümü kutlandı

Azerbaycanlıların ve diğer Türk Dili Konuşan Halkların İşbirliği Merkezi (ATXƏM) ve Salyan İlçe Kaymakamlığı birlikte düzenlediği 3 Mayıs Türkçülük Günü ve Haydar Aliyev'in doğumunun 90 yıllık yıldönümü kutlandı.

Atxem’in davetlisi olarak programa katılan dernek başkanı Sefer Karakoyunlu dernek adına bir konuşma yaparak ”Türkiye ve Azerbaycan Türkleri arasında var olan dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın sonsuza dek sürmesini diledi”Devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, Avrupa ve Türkiye'de faaliyet gösteren STK temsilcilerinizde katıldığı tören muhteşem geçti.

Türkçe konuşan ülkelerin entegrasyonu yönünde gerçekleştirdiği etkinliklerin her yıl yapıldığı, Türk halkları ile işbirliği ilişkilerinin gittikçe daha da geliştiğini vurgulayan ATXƏM Başkanı İsmailov Bugün sevindirici bir durumdur ki, Azerbaycan artık Türkçülüğün entegrasyonu yönünde en aktif ülkelerden biri oldu. Azerbaycanlıların ve diğer Türk dilli Konuşan Halkların İşbirliği Merkezi olarak biz de bu idealler, Türkçe konuşan cumhuriyetlerin bir araya gelmesi yönünde üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz son yıllarda Türk dünyasının birlik ve beraberliği yolunda önemli tedbirler yapıldı ve bu tedbirler her geçen gün daha da artmaktadır. Türk birliği yönünde atılmış adımların ne kadar önem arz ettiği anlaşılmaktadır.

ATXƏM Başkanı her yıl Türkçülük Günü törenine katılan insanların sayısının da arttığını dikkate çekti ve bunun sevindirici bir durum olduğunu söyleyen başkan” Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de diyordu ki, Türkçülüğün düşmanlarından biri komünizm. Biz düşmanların eline fırsat vermemek için Türk dünyası olarak birbirimizle omuz omuza olmalıyız "dedi

Azerbaycanlıların ve diğer Türk dilli Konuşan Halkların İşbirliği Merkezi Başkanı İlham İsmailov milli lider Haydar Aliyev'in Türk dünyasının birlik ve beraberliği yönündeki düşüncelerinden bahsederek, Haydar Aliyev derken biz Türk dünyası anlıyoruz: "Biz Türk dünyasının liderlerinden biri olarak Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev'i görüyoruz." Milli lider 1993 yılında Türkiye'nin İstanbul kentinde yapılan Türkçe konuşan ülkelerin devlet başkanlarının zirve toplantısında bildirdi ki, Azerbaycan ve diğer Türk dilli cumhuriyetler büyük enerji yataklarına sahiptir ve onları mutlaka bir araya getirmek gerekir. Bundan sonra milli lider Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı kararını hayata geçirerek 1994 yılında Bakü'de "Yüzyılın anlaşması" imzalandı. Aynı dönemde büyük devletler hem "Yüzyılın anlaşması" nın imzalanması, hem de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının çekimine bir hayal gibi bakıyorlardı. Ancak milli lider Haydar Aliyev bu düşünceyi kendi başarılı diplomatik yürüyüşleri ile gerçekleştirdi. Bunun sonucudur ki, Azerbaycan bu gün gittikçe gelişiyor ve gelişmeye devam edecektir. dedi.

Haber: Bülent Tanrıverdi

Dolar32.486832.6170