Azerbaycan'ın milli lideri merhum Haydar Aliyev, doğumunun 90. yıl dönümünde İstanbul'da da anıldı.

Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosluğu ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ile merhum lider Aliyev'in doğum yıl dönümü münasebetiyle Sarıyer Haydar Aliyev Parkı'nda bir tören düzenlendi. Parkta bulunan Aliyev heykeli önünde düzenlenen törene kalabalık bir davetli kitlesi iştirak etti. Tören'de Aliyev heykeline çelenkler konuldu. Akabinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra iki ülke milli marşları çalındı.

Türkiye'deki askeri okullarda okuyan Azeri öğrencilerinin de katıldığı törende bir konuşma yapan Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynalov, merhum Aliyev'in sadece Azerbaycan'ın değil, Türk dünyasının saygın bir lideri olduğunu söyledi. Zeynalov, Aliyev'in Azerbaycan'ın dünya ile entegre olması ve kalkınmasında önemli rolü olduğunu kaydetti.

Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adnan Ayber ise Aliyev'in Azerbaycan'ın yetiştirdiği önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Ayber, merhum Aliyev'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleymen Demirel tarafından Atatürk Barış Nişanı'na layık görüldüğü hatırlattı.

Törene Azerbaycan'dan katılan Azerbaycanlı milletvekili Jale Aliyeva ise merhum lider Aliyev'in gerek Azerbaycan'a ve gerekse Türk dünyasına önemli hizmetleri olduğunu dikkat çekti.

İSTTAD-Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu’da bir konuşma yaparak Merhum Cumhur Başkanı Haydar Aliyev’in büyük bir şahsiyet olduğunu ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı projesi ile Türk dünyasını bir birine bağlandığını ifade etti.

Kalabalık bir davetli kitlesinin de katıldığı törende konuşan 'Turcas' Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ise Haydar Aliyev'in geleceği düşünerek eğitim alanına önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekti.

Türkiye'de bulunan Azeri askeri personel adına Albay Bilal Zeynalov'un söz aldığı törende bir konuşma yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver de Aliyev'in en zor süreçte bir kahraman olarak Azerbaycan halkının yardımına yetişliğini kaydetti.

Törene Kars'tan katılan Danıştay emekli üyelerinden Abbas Gökçe okuduğu 'Hocalı Soykırımı' şiiriyle herkesi duygulandırdı. 1927 doğumlu Gökçe'nin törendeki şiir sürprizi davetlilerden büyük alkış aldı.

Haydar Aliyev heykeli önünde arkadaşlarıyla fotoğraf çektirdikten sonra duygularını dile getiren Gökçe, Aliyev'in Türk dünyasının yetiştirdiği nadir şahsiyetlerden olduğunu söyledi. Aliyev'i Türk dünyası için büyük bir nimet olarak niteleyen Gökçe "Türkiye'nin Atatürk'ü varsa, Azerbaycan'ın da Aliyev'i vardır" dedi.

2006 kez okundu

Dolar32.237032.3662