Derneğimiz Tarafından Azerbaycan'a Düzenlenen Gezi Muhteşem Geçti

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Heyeti 14-18 Haziran 2013’de Azerbaycan’ın tarihi ve Kültürel yerlerini ziyaret etti. Amaç; Türkiye ve Azerbaycan arasında var olan Kardeşlik, dostluk ve dayanışmayı en üst seviyelere taşımak, Azerbaycan’ın tarihi ve kültürel yerlerini ziyaret ederek Türkiye kamuoyunun ve dünya kamuoyunun Azerbaycan’ı tanımasını sağlamaktı. Bu anlamada heyet önce Azerbaycan’ın Gence şehrini gezdi Gence’de Atxem Dernek yetkiliklileri ve Valilik görevlisi tarafından karşılanan heyet, Nizami Gencevi Türbesi, Cevat Han Türbesi, Şah Abbas camii, Haydar Aliyev Müzesi Han Bağı ve çeşitli tarihi yerleri ziyaret etti. Daha sonra Gence’den Ağdaş reyonuna geçen heyet 75 yıllık hasret dolu kavuşmaya şahit oldu. 1918’de Nuru Paşa komutasında Kafkas İslam Ordusu bünyesinde askerlik görevini yapan Hüseyin Efendi Bakü’nün düşman işgalinden Kurtuluşunda gazi olur, daha sonra Ağdaş’ın Hosrov köyüne yerleşir orda bir müddet yaşadıktan sonra ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalır göç etikleri zaman İhsan Özköseli bey 6 yaşındadır İhsan Bey o günden sonra hiçbir akrabasından ve komşularından haber alamıyor 75 yıllık hasreti gidermek için ekibimizle Hosrov köyüne gittik İhsan amcanın akrabalarını ve çocukluk arkadaşını bulduk çok duygu dolu anlar yaşandı. Allah kimseyi yerinden yurdundan edip, hasret bırakmasın. Daha sonra ekibimiz Ağdaş’dan Salyan reyenuna geçti Salyanda Atxem genel başkanı Sayın İlham İsmailov, Gaffar Aliyev ve İlgar İlkin Tarafından karşılandı. Ekibimiz Kür ve Aras’ın buluşma noktasında duygulu anlar yaşadı. Atxem tarafından heyetimize onur yemeği verildi. Heyetmiz gece Baku ye geçerek ordan ertesi gün Guba şehrine doğru yola çıktı Guba’da Guba valisi tarafından karşılanan heyet 1918 de, birkaç gün içinde 16 bin insanın topluca öldürülerek defin edildiği kuyu mezarları ziyaret etti. Soykırımı kimlerin yaptığı bir daha göz önüne serildi ve Soykırım iddiasında bulunan emperyalistlerin Guba’ya gelip bu kuyu mezarları ziyaret etmeleri istendi.Daha sonra Bakü de bulunan Fahri Xıyaban, Sehitler Xıyabanı ve Türk Şehitliği ziyaret edilerek şehitlerin mezarına gül konuldu.Daha sonra Modern otel de bir basın toplantısı düzenlendi, Atxem Dernek Başkanı ve heyetimizle yapılan basın toplantısında Deneğimiz çalışmaları hakkında bilgi verildi, karşılıklı işbirliği yapılacağı vurgulandı. Toplantı sonunda Atxem Başkanı İlham İsmailov’a yapmış olduğu milli çalışmalardan dolayı derneğimiz tarafından TÜRK DÜNYASI ONUR PLAKETİ verildi. Aynı zamanda Atxem Derneği tarafında geziye katılan heyetimize teşekkür belgesi verildi.

GEZİ İLE İLGİLİ VİDEOLAR...

----------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------