Türk Dünyası Yolunda Büyük Adım atıldı

21 Haziran 2013 tarihine Azerbaycan’ın başkenti Baku’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne üye ülkelerin I.Dayanışma ve İşbirliği Forumu geçirildi.

Forum katılımcıları öncelikle Fahri Hıyabanı ziyaret ederek Haydar Aliyev'in mezarına çıçek koydu, daha sonra şehitler Hıyabanı ve Türk Şəhitliği ziyaret edildi.

Programda öncelikle Türkçe konuşan ülkelerin birlik ve dayanışmasını yansıtan video yayımlandı. Forumun açılışı konuşmasını Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı yaparak bu tarihi tedbirin teşkili için Azerbaycan hükümetine teşekkür etti. Halil Akınıcı sözlerine şöyle devam etti SSCB dağıldıktan sonra Türkçe konuşan cumhuriyetler arasında işbirliği dayanışma ve güçlenmeye başladı.Türkçe konuşan ülkelerin uluslararası düzeyde tanıtılması, sorunların çözümü yönünde dayanışma adına büyük atılımlar yapıldı. Toplantıya 556 delegenin katıldığını açıklayan Akıncı. Katılımcıların çoğunu Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan Dernek ve kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri oldu.
Foruma, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin devlet ve hükümet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, bilim, kültür ve bir çok alanda Türk Dünyası sevdalıları konuk olarak katıldı

Forumda Türk Dili konuşan ülkelerin  arasında işbirliğinin yönleri, Türk dünyasının sorunlarının çözümü alanında ortak eylem perspektifleri ile ilgili görüş alışverişi yapıldı.
Forma Azerbaycan adına Diaspora Bakanı Nazım İbrahimov Türkiye'yi temsilen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Kırgızistan ve Kazakistan Bakanları bu forum hakkında çok önemli anlaşmalara imza attılar. Türk dili konuşan ülkelerin dünyada birlikte hareket etmesine yönelik çalışmaların temelleri atılmış oldu.
Forma 44 ülkeden 500'den fazla kurum temsilcileri  katıldı. Türkiye Azerbaycan Derneklerini temsilen Tadef Başkanı Bilal Dündar ve İSTTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu katıldı.
Forumun sonunda Türk Dünyası adına hizmet veren kuruluşlar arasında ortak işbirliğine yönelik bir bildiri imzalandı.

Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404