Kafkas İslam Ordusu 95. yılnda Baku'de Anıldı

Kafkas İslam Ordusu 95.yılında Bakü’de Törenlerle Anıldı.

Azerbaycan Basın Konseyi ve Azerbaycanlıların ve diğer Türk Dili Konuşan Halkların İşbirliği Merkezinin düzenlemiş olduğu tören Muhteşem geçti.

Törene giriş sözü ile başlayan Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amaşov 1918 yılında Bakü'de Bolşevik - Taşnak birliklerinin Azerbaycanlılara karşı işlediği soykırımlara dikkat çekerek, bu katliamların önlenmesinde Kafkas İslam Ordusu'nun hizmetlerinin bedelsiz olduğunu belirtti. Her zaman o yüce askerleri rahmetle ve minnetle anıyoruz dedi.

ATXEM - in Başkanı İlham İsmailov’da konuşmasında”  Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü Bolşevik - Taşnak bileşiklerinden tahliye etmiştir. Biz Atxem Derneği olarak 15 Eylül’de her yıl bu özel günü tedbirlerle kutluyoruz Merkezimiz Nuri Paşa'nın adının ebedileştirilmesi ile ilgili resmi kurumlara mektupla başvuruda bulundu her yıl yapmış olduğumuz bu toplantının önemi, toplumsal desteklerle bize yansımaktadır” dedi.

Programda konuşan halk şairi Neriman Hesenzade”Azerbaycan halkı 1918 yılında Ermeni - Bolşevik katliamlarından kurtulmalarını Nuri Paşa'ya manevi olarak borçludur. " Biz bir halk olarak bu manevi borcu onun adının layık bir şekilde ebedileştirerek iade edebiliriz. İnanıyorum ki, bir gün Bakü'de Nuri Paşa'nın görkemli bir heykeli önünde onun hatırasını yad edeceğiz " .
Etkinliğe Türkiye'den katılan İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği'nin Başkanı Sefer Karakoyunlu, Kafkas İslam Ordusu'nun askeri Hüseyin Efendi'nin oğlu İhsan Özköseli, Türkiyeli yazar ve aydın Abbas Gökçe günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak” Azerbaycan - Türkiye arasındaki tarihi ilişkiler sadece dostluk, komşuluk ilişkileri değil, ortak tarih, kültür ve aynı soy köke bağlılardır”denildi.

" Azer - Türk " Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Milli Meclis Milletvekili Ganire Paşayeva, tarihçi - âlim Anar İskenderli, BDU gazetecilik Fakültesi Dekanı Şamil Veliyev konuşmalarında Kafkas İslam Ordusu'nun tarihi hizmetlerinden bahsederek, Azerbaycan halkının kederli günlerden kurtuluşunda Nuri Paşa Askerleri bu görevi en üst seviyede yerine getirmişlerdir.  bu vesile ile adının ebedileştirilmesi vaciptir, denildi.

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu program sonunda söz alarak Derneğin Kurucu üyelerinin ve Tüm Türkiye’nin selamını getirdiğini ileterek.

Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın sonsuza dek sürmesi adına Azerbaycan Cumhuriyeti Yetkinlilerinden üç isteğimiz olacak

1- Kafkas İslam Ordusu kumandanı Bakü Azerbaycan Milli Kahramanı Nuru Paşanın abidesinin Bakü şehrinin uygun bir yerine dikilmesi.

2- Bakü şehrinde bir caddeye Nuru Paşanın adının verilmesi,

3- Nuru Paşa komutasında Bakü kuşatmasında asker olan ve Bakü’nün düşman işgalinden kurtarılması esnasında ağır yaralanarak Gazi olan Ağdaşlı Hüseyin efendinin aziz hatırasına binaen oğlu İhsan Özköseli bey’e gazilik unvanının takdim edilmesini saygılarımızla arz ederiz.

Tören sonunda Azerbaycan-Türkiye arasında yapmış olduğu üstün çalışmalardan dolayı Sefer Karakoyunlu Abbas Gökçe ve İhsan Özköseli’ye Onur Diploması verildi.

1984 kez okundu

Dolar32.439832.5698