Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 96.yılında kutlandı

1918’de Kafkasya’da kurulan ilk demokratik halk cumhuriyeti olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti İST-TAD İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği tarafından coşkulu bir törenle ile kutlandı.

İstanbul Beykoz’da açık havada yapılan anma törenine yağmurlu havaya rağmen çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Programın sunumunu başkan yardımcısı A.Murat Danışmalı yaptı. Program İki ülkenin bağımsızlığı için şehit olan soydaşlarımız ve yakın zamanda somada şehit olan kardeşlerimizin aziz hatırası için bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile devam etti.

Törende söz alarak katılımcıları ve dernek üyelerini selamlayan Dernek başkanı Sefer Karakoyunlu günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaparak şöyle dedi.

Bu gün burada büyük bir acıyı aynı zamanda büyük bir gururu paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız sözlerime başlamadan önce Soma’da şehit olan kardeşlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz inşallah son acımız olur Türk Milletinin Başı sağ olsun bu gün aynı zamanda Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 96. Yılını kutluyoruz. İki devlet bir millet olduğumuz gerçeğini hiçbir zaman unutmadık, her zaman bu tarihi gerçeğin bilincinde olarak yaşadık ve bu bilinci sonsuza dek hep beraber dayanışma içinde yaşayıp yaşatacağız. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği ve dayanışması asırlara dayanmaktadır. Bu kardeşlik ve dayanışma, geçmişte olduğu gibi günümüzde de güçlenerek geleceğe yön verecektir.

Azerbaycan bu gün olduğu gibi gelecekte de Kafkasya’nın ve bölgenin parlayan yıldızı olarak yoluna emin adımlarla devam edecektir. Azerbaycan Türkleri 1918’de “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” nidaları ile bağımsızlıklarını ilan ettiler. Osmanlı İmparatorluğu’nun, Anadolu’nun ve Kafkasya’nın en zor döneminde kurulan Kafkasya’da ilk Türk devleti unvanına sahip olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti büyük zorluklarla kurulmuştur. Bu önemli hadise bu gün olduğu gibi, geçmişte de Türk dünyasının en önemli siyasi olaylarından biridir.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Azerbaycan’a yardıma giden Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan Türkleri ile dayanışma içinde çok büyük kahramanlıklar göstermiş, Azerbaycan Türkleri ile sırt sırta vererek Azerbaycan’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Bu mücadelede binlerce soydaşımız şehit olmuştur, bu şehitlerden 1320 kahramanımız Türk vatandaşıydı. Bu kahramanlarımız binlerce km uzakta olsalar da, öz vatanlarında Türklük milli gurur ve şuurunu yaşatmak adına rahat uyumaktadırlar. Kafkasya ve bölgenin parlayan yıldızı Azerbaycan Cumhuriyeti’nin temeli, aslında o günlerde atılmıştır.

Bu vesileyle o günkü zor şartlarda Azerbaycan’ın bağımsızlığı için şehit olan soydaşlarımızı, bu günlerin temelini atan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurucularını, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diyerek Türklüğün milli gurur ve şuurunu yaşatan Mehmet Emin Resulzade’yi “Men Atatürk’ün askeriyem” diyen Ebulfez Elçibey’i, “Biz iki devlet bir milletiz” diyen ve çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin mimarı Haydar Aliyev’i, “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi de bizim kederimizdir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatanın bağımsızlığı için şehit olan soydaşlarımızı ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. Türk Milleti olarak istek ve dileğimiz şudur ki bir gün ay yıldızlı bayraklarımız Karabağ semalarında sonsuza dek dalgalansın.”Yaşasın Türkiye Azerbaycan Kardeşliği, yaşasın Türkiye Azerbaycan Dayanışması” dedi. Daha sonra Dernek Kadın Kolları başkanı Nebahat Kirman’da bir konuşma yaparak birlik ve dayanışma mesajı verdi. Törene Anadolu İrfan Otağı Genel başkanı Öğretim görevlisi Süleyman Tıraş, Iğdırlılar Derneği Başkanı Av.Sinan Bayat, Ardahanlılar Derneği Başkanı Ahmet Demirbaş, Iğdır Pozitif Düşünce Platformu Kurucularından Dr Mehmet Kum ve çok sayıda seçkin davetli katıldı, törenden sonra kahvaltı ikramı yapıldı, tören Azerbaycan ve Türkiye müziklerinden oluşan konserle sona erdi.

Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173