20 Yanvar Şehitleri İstanbul'da Anıldı

20 Yanvar Şehitleri İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneğinin düzenlediği” Azerbaycan'ın Bağımsızlığa Giden Yolu 20 Yanvar” konulu panelle anıldı. Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı panele ilgi büyüktü sunumunu dernek Genel sekreteri Metin Yıldırım’ın yaptığı panel, vatan ve bağımsızlık uğruna şehit olan soydaşlarımızın aziz hatırasına binaen bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirterek katılımcıları selamlayan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu” 20 Ocak Azerbaycan Türklerinin 70 yıllık esarete son verdiği gündür.20 Yanvar günü Azerbaycan Türklerinin var olma yok olma günüdür. 20 yanvar günü Türk dünyasının zalim karşısında dik durduğu gündür. Yirmi yanvar(20 ocak)olayları Azerbaycan tarihine kanlı bir facia olarak yazıldığı gibi, aynı zamanda bu Tarih Azerbaycan Türklerinin milli kahramanlık günüdür. 1918’de “Bir kere yükselen Bayrak bir daha inmez” nidaları ile ayaklanan ve şarkın ilk bağımsızlık Halk Cumhuriyetini kuran Azerbaycan halkı 1990 da aynı ruh ve düşünce ile tekrar ayağa kalkarak tankların karşısına kahramanca dikilmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur.

O gün orada şehit olan 137 Türk evladı bağımsız Azerbaycan Devletinin temelini atmış ve güçlenmesine vesile olmuşlardır. Bu gün bu güçlü temel kuvvetlenerek devam etmektedir. Bu gün olduğu gibi gelecekte de Azerbaycan bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.

Bu sevinç ve kederimizi paylaşırken Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve bekası için 20 Ocak 1990 da Bakü meydanında şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad mekânları cennet olsun.”dedi

Daha sonra söz alan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov 20 yanvar hadiseleri ile ilgili geniş malumat vererek, Türkiye Azerbaycan arasında var olan dayanışma ve kardeşliğinin sonsuza dek süreceğini bildirdi.

20 yanvar hadiseleri canlı tanığı Yazar Kebuter Hakverdi çok duygulu bir konuşma yaparak”70 yıl mecburi hizmet ettiğimiz bir devletin bize saldırabileceğini hiçbir zaman tahmin etmemiştik”.dedi

Panel konuşmacıları Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal, Prof. Dr. Adil Allahverdiyev Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Murat Altun, Gürcistan Azerbaycanlı öğrencileri temsilen Hakim Zebarlar ve İSTAD Kadın kolları başkanı Nebahat Kirman günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.

Panel 20 Yanvar şehitlerini anlatan Fotoğraf sergisi ve Belgeselle sona erdi.

Program sonunda şehitlerin ruhuna dualar okundu ikramlar yapıldı.

20 Yanvar Paneli Basıda
SİYASAL BİRİKİM GAZETESİ