Kafkas İslam Ordusu Şehitleri 97.Yılında Bakü’de anıldı

Azerbaycan Türkiye Evi, Aşık Şemşir Medeniyet Ocağı ve Atxem’in davetlisi olarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye seyahat eden İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği 1918 de Azerbaycan’ın düşman işgalinde kurtarılması mücadelesinde şehit olan kafkas islam ordusu askerlerini Bakü Türk şehitliğinde andı.

18 kişilik bir heyetle Azerbaycan’a hareket eden İSTAD üyelerinin ilk durağı Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence oldu. Gence’de Aşık Şemşir Medeniyet Ocağı kurucu Başkanı Kanber Gurbanov, Hebib Misirov ve dernek üyeleri tarafından karşılanan İSTAD heyeti yüksek seviyede ilgi gördü. Gence ziyaretinden sonra İSTAD heyeti Kafkas İslam ordusunun geçiş güzergahını takip ederek sırası ile Gence, Şeki, Göyçay, Aksu Şamaxı ve bir çok yerleşim yeri üzerinde bulunan Türk şehitliklerini ziyaret ettikten sonra Bakü’ye vardı.
Bakü’de Azerbaycan Türkiye Evi genel başkanı Dr.Tenzile Rüstemhanlı tarafından karşılanan heyet Bakü de tarihi ve turistlik yerleri gezdikten sonra Kafkas İslam Ordusu’nun Azerbaycan’ı düşman işgalinden kurtarılışının 97. yılı anma programına katıldı. Bakü Türk şehitliğinde düzenlenen özel anma törenine Azerbaycan Bakü Türkiye Büyük elçisi Alper Çoşun askeri ateşeler, Azerbaycan Türkiye Evi başkanı Dr Tenzile Rüstemhanlı Atxem Başkanı İlham İsmailov dernek üyeleri İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu ve heyeti, çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreninin ardından Şehitler Xıyabanı ve Fahri Xıyaban ziyaret edilerek şehitlerin mezarına gül konuldu.
AZEBAYCAN MATBUAT MERKEZİNDE ANMA TOPLANTISI DÜZENLENDİ.
Azerbaycan Türkiye Evi, İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği ve Aşık Şemşir Medeniyet Merkezi basın önünde Azerbaycan matbuat merkezinde ortaklaşa basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Kafkas İslam ordusunun Azerbaycan’ı düşman işgalinden kurtarmasının önemi vurgulanarak 1918 ve tarihin çeşitli zamanlarında vatanın bağımsızlığı ve bekası için şehit olan soydaşlarımız anıldı birlik ve dayanışma mesajları verildi.
Anma programı sonunda Kafkas İslam Ordusu kumandanı aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan Bakü Milli Kahramanı Nuru Paşa’nın abidesinin Gence ve Bakü şehrinde uygun bir yere dikilmesi ve Bakü şehrinde uygun görülecek bir caddeye Nuru Paşa’nın adının verilmesi istendi.
Törene İSTAD kurucu üyeleri; SEFER KARAKOYUNLU-ORHAN ÇERKEZ-NEBAHAT KİRMAN-NURAY GÜNAY-BAHATTİN MİRAL-KADRİYE MİRAL-NECATİ GAZCI-ŞÜKRAN GAZCI-TÜRKAN ŞENOCAK-CEMAL UYGUR-BİLGİ UYGUR-CELAL UYGUR-ÖZEN UYGUR-AHMET İMAL-AYLA İMAL-ALİ AŞAN-ŞAFAK KABADAYI-ÖMER KARABİBER katıldı.

AZERBAYCAN BASINI

TÜRKİYE BASINI