AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞI 24.YILINDA KUTLU OLSUN

İSTAD-İstanbul  Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Adına Başkan Sefer Karakoyunlu, “Azerbaycan Cumhuriyeti aslında 28 Mayıs 1918′de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kurulmuş ve şark’ın ilk Türk Cumhuriyetidir.”dedi.

Karakoyunlu, Ancak Azerbaycan 1920′de Ruslar tarafından tekrar işgal edilmiş, bu durum 20 Ocak 1990 tarihine kadar devam etmiştir 20 Ocak 1990 da bağımsızlık için meydanlarda buluşan halkın üzerine SSCB tankları sürülmüş 137 vatandaşımız hunharca katledilmiştir. Bu vahşet karşısında Azerbaycan Türkleri daha da güçlenmiş milli birlik ve dayanışma en üst seviyelere taşınmış 18 Ekim 1991 de Bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu bağımsızlık bölge halklarına örnek teşkil etmiş ve diğer halklarda bir bir bağımsızlıklarını ilan etmiş ve SSCB dağılmıştır.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülke Türkiye Cumhuriyetidir.

Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşliği ve dayanışması asırlara dayanmaktadır. Bu kardeşlik bu gün olduğu gibi gelecekte de en üst seviyede devam edecektir. İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının ve Kuruluşunun 24. yılını sevinçle ve gururla kutluyoruz. Azerbaycan, Kafkasya’nın ve bölgenin parlayan yıldızıdır, gün geçtikçe Azerbaycan’ın güven ve istikrar içerisinde gelişmesi hayranlıkla ve takdirle izlenmektedir.

Kafkasya’da bu istikrarın büyüyerek devam etmesi için Ermenistan işgal etmiş olduğu Dağlık Karabağ bölgesini kayıtsız şartsız derhal terk etmelidir. Bu vesile ile bölge daha çok gelişecek barış, hoşgörü ve istikrar hüküm sürecektir. Bu anlamda tüm dünya devletlerini duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca, Azerbaycan Türklerinin mağduriyetlerinin giderilmesini de talep ediyoruz. İnşallah bir dahaki bağımsızlık günü kutlamalarına kadar Karabağ’ın işgali sona erdirilmiş, yerinden yurdundan edilen Azerbaycan Türkleri ana ata topraklarına kavuşur.

Bu vesile ile Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve bekası için şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436