İstanbul'da Muhteşem Nevruz Kutlaması

Merkezi İstanbul Kadıköy de bulunan İSTAD- İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde düzenlediği muhteşem bir program ile geçmişten günümüze Nevruz bayramı tüm geleneksel özellikleriyle canlandırıldı, kardeşlik havasında coşkuyla kutlandı.

İSTAD Genel Sekreteri Metin Yıldırım’ın sunumuyla Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde muhteşem bir program ile Nevruz Bayramını ve 102.yılında Çanakkale zaferi kutladı. Program Türkiye ve Azerbaycan, iki Kardeş ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı. Azerbaycan konsolosu Seymur Hesenli, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Bıyık, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr İbrahim Öztek, Irak Türkmenleri Temsilcisi Kemal Bayatlı, Ardahan İl Dernek Başkanı Ahmet Demirbaş İsrafil Cabak, Musa Gök Ümraniye Serhat İlleri Dernek Başkan Yardımcısı Fikret Özdemir İstanbul Iğdırlılar Derneği yöneticileri ve diğer STK temsilcilerinin de hazır bulunduğu programda geçmişten günümüze Nevruz bayramı tüm geleneksel özellikleriyle canlandırıldı, kardeşlik havasında coşkuyla kutlandı. Nevruz Programının açılış konuşmasını İSTAD Başkan Sefer Karakoyunlu yaptı. Karakoyunlu yaptığı konuşmada “Nevruz Bayramı Türkiye’nin, Azerbaycan’ın ve Türk Dünyasının birlik ve dayanışma günü bayramıdır. Bu bayram, birlik, dayanışma ve kardeşliğimizin harcıdır. Nevruz yeni gün, yeni yıl ve yani hayat demektir. Nevruz; Toprağa, suya ve doğaya canın gelmesi ve yüce yaradanın insan oğluna bir lütfudur. Bugün, aynı zamanda hakkın batıla, mazlumun zalime ve haklının haksıza galip geldiği bir gündür. Bugün 80 milyon Türkiye’nin 300 milyonluk Türk Dünyasının kardeşlik ve Dayanışma günüdür. Bu kardeşlik ve dayanışmamız sonsuza dek sürsün. Türkiye Azerbaycan Dostluk ve kardeşliği asırlara dayanmaktadır. Bu dostluk kardeşlik ve dayanışma Sarıkamış’ta, Çanakkale’de Bakü’de ve kurtuluş savaşında tezahür etmiştir.... Biz bu gün varlığımızı..Sarıkamişta...Çanakkalede...Azerbaycan Bakü de şehit olan soydaşlarımıza borçluyuz. Bu vesile ile Çanakkale şehitlerini ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde vatan ve bayrak uğruna şehit olan tüm soydaşlarımızı saygı ve şükranla anıyoruz... 2017 yılının Nevruz bereketiyle devam etmesini ve tüm dünyaya barış, hoşgörü ve huzur getirmesini diliyorum...” diyerek salondakilere katılımları ve ilgileri için teşekkür etti. Sefer Karakoyunlu’dan sonra Azerbaycan Konsolosu Seymur Hesenli ve Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Bıyık da kısa birer konuşma yaptılar. Konuşmalar kısa tutularak gençlerin ve çocukların nevruz geleneğini yaşaması, yaşayarak öğrenmesi ve yaşatması için programa geçildi. Başkan Sefer Karakoyunlu’nun isteği ile herkes yanındaki ile tanıdık ya da tanımadık kim olursa olsun kucaklaştı bayramını kutladı.

Sahnede hazırlanan sembolik nevruz ateşinin üzerinden önce protokol sonrada salonda bulunan gençler atladı. Demir dövüldü, yumurta tokuşturuldu, salondaki tüm misafirlere nevruz yemişi dağıtıldı. Kadın kolları Başkanı Nebahat Kirman ve yönetiminin hazırladığı semeniler ve üzerih yakma geleneği büyük ilgi gördü. Gençlik Kolları Başkanı Bülent Tanrıverdi ve Raciye Cengizin gösterisi büyük alkış topladı. Semra Türel, Cavid Hüseyin , Tuna Güvenç, Mustafa Günaydın, Gülşen Ardıç Cavit Hüseyin Azerbaycan müziği ve Türk Halk Müziği ile nevruz coşkusunu yaşattılar. Ve Kafkas Yıldızları Olçan Uzan ve ekip arkadaşları bu coşkuyu Kafkas halk danslarıyla zirveye çıkardı. İSTAD bu programda Çanakkale şehitlerini de unutmadı. Gençlik Kolarından Beyza Karakoyunlu ve Tolga Taşan’ın hazırladığı kısa bir oyun ile Çanakkale destanı zihinlere bir kez daha kazıldı, Çanakkale şehitleri anıldı. Programda sponsorlar Ali Aşan-Ahmet Cevik-Servet Yenigün-Cahit Uğurlu-Gökhan Türkeş Öngel- Bülent Tanrıverdi- Muharrem Korkut Plaket ile ödüllendirildi.

Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339