Sefer Karakoyunlu
seferkarakoyunlu@hotmail.com
31 Mart'lar Bir daha Yaşanmasın
31/03/2012
31 Mart Azerbaycan Türklerinin soykırım günüdür. Türkiye’de de bu günün soykırım günü olması gerekiyor çünkü zulüm ve soykırım yapan belli ve gerçek soykırıma uğrayan da bellidir.  Ermeni çetecileri 1905-1920 ve1992 tarihlerinde yüz binlerce Türk’ü önce tecrit etmiş daha sonrada katletmiştir.“Biz Türkler,  Ermenilerin yaptığı katliamları soykırımları her platformda anlatmalıyız. Bu soykırımı yapanlar dünya kamuoyu önünde hesap vermelidirler. Yaptıklarının cezasını çekmelidirler. Ermeniler gerek Azerbaycan gerekse Anadolu Türklerini katletmişlerdir. Dünya Ermenileri cezalandırmadığı için Ermeniler her fırsatta Türk milletine katliam yapıyor. ”Bu soykırımlar bizim ortak acılarımızdır. Bu insanlar sadece Türk oldukları için şehit edildiler. Katledilen Türklere sen Azerimsisin diye sormadılar Türkümsün Ermenimsin diye sorduktan sonra katlettiler. Yüz yıl öncesine gitmeye gerek yok daha dün 1992’de Karabağ’da ve Karabağ’ın Hocalı kasabasında aynı senaryoyu tekrarladılar.Ermeniler 4 kez Türkler üzerinde büyük soykırımlar yapmıştır (1905-1906; 1918-1920; 1948-1953 ve 1988-1989) gerçekleştirilen etnik temizleme ve şiddet uygulamaları bu yaklaşımı doğrulamaktadır.Kuşkusuz, bunlardan 1918-1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar Azerbaycan halkının hafızasında önemini korumaktadır.
I.Dünya Harbi nedeniyle uluslararası camiada ortaya çıkan kaos ve 1917 yılında Çarlık Rusya'sında gerçekleşen Şubat ve Ekim devrimleri Ermeniler tarafından Azerbaycanlılara karşı sürdürülen politikalar açısından önemli bir fırsat ortamı olarak değerlendirilmiştir. 1918 yılının Mart ayından itibaren Bolşevik devrimini tesis etme adına Azerbaycan topraklarında toplu katliam yapmışlardır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 yılının Mart ayının son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü'de 30 bin masum insan amansızca katledilmiştir. Bu katliamlar Bakü'yle beraber Azerbaycan'ın Şamahı, Guba, Karabağ, Nahçivan vilayetleri ile bugün Ermenistan diye adlanan tarihsel Azerbaycan topraklarının Zengezur kazası ve İrevan vilayetlerinde de gerçekleştirilmiş, yaklaşık 120 bin insanın üç günde hayatına son verilmiştir. Günümüzde Guba vilayetinde bulunarak açık hava müzesi olarak sergilenen toplu mezarlar o dönemdeki şiddetin önemli kanıtlarından biri sayılabilir.  Ermeniler aynı dönemde Anadolu
topraklarında Iğdır, Kars, Erzurum, Muş, Van, K.Maraş ve ülkemizin birçok yerinde bu vahşilikleri devam ettirmişlerdir.Amaç ortada, amaç;Azerbaycan ve Anadolu topraklarını kapsayacak ‘Büyük Ermenistan’ projesi için en büyük ‘engel’ Aras nehrinin karşı kıyılarında yaşayan Azerbaycan ve Anadolu Türkleri idi. Etnik temizlemenin hedefi belliydi. Anadolu veya Azerbaycan Türkü olmak fark etmiyordu.

Bugün Türkler,  tarihin her aşamasında olduğu gibi Mart 1918 yılında vatanı uğruna şehit düşmüş evlatlarının aziz hatırasını daim yaşatmak için büyük özen gösterecek soykırım kurbanlarının hatırası Türk milletinin hafızasında bir kez daha önemini korumuş ve sonsuza dek koruyacaktır.

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan ve Türkiye topraklarının bağımsızlığı uğurunda şehit olan ve soykırıma uğrayan soydaşlarımızı, şehitlerimizi rahmetle minnetle ve şükranla anar yüce Allah’tan rahmet dileriz.

1518 kez okundu. Yazarlar

Yazarın diğer yazıları

Yeddi Gün Yeddi Gece/Azerbaycan - 22/09/2017
Evet, gezimize nasıl bir başlık atayım derken, aklıma unutulmaz ‘Yedi Gün Yedi Gece’ geldi….