Derneğimiz 15.Avrasya Ekonomi Zirvesine Katıldı

İstanbul’da dün başlayan ve çok sayıda ülkeden devlet adamının katıldığı 15’inci Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde işbirliği çağrısı yapıldı.

İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak katıldığımız 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, çok sayıda ülkeden cumhurbaşkanı, başkan, bakan ve dini temsilcinin katılımıyla dün başladı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirvede açılış seremonisi gerçekleştirildi. Zirvede konuşan cumhurbaşkanları, Türkiye ekonomisini överken, işbirliği ve dayanışma çağrısı yaptılar. Zirvede konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek “Enerji kaynakları başta olmak üzere doğal kaynaklar yönünden büyük zenginlikleri barından Avrasya bizlerin ortak hayat sahasıdır. Bu coğrafyanın zenginliklerini birlikte değerlendiremediğimiz takdirde daha gelişmiş ülkelerin tüketicileri olmaya devam etmemiz kaçınılmazdır” dedi. 400 milyonu aşkın bir nüfusun yaşadığı bu coğrafyada bulunan devletlerin toplam GSMH’sinin 4 trilyon doları geçtiğini belirten Çiçek, şunları kaydetti: “Fırsat ve umutların büyük olduğu bu coğrafyanın yıllık toplam dış ticaret hacmi de 1 trilyon doları aşıyor. O halde bu coğrafyanın dünyadaki toplam gayri milli hâsıladan daha fazla pay alması gerekiyor. Bunun da yolu işbirliği ve dayanışmadan geçiyor.”

İpek Yolu yeniden canlanmalı

İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Çiçek “Bu güzergâh vizesiz kara ve demir yolu ulaşımına imkan sağlayacak hale getirilmelidir. Karşılıklı turizmi ve ticareti geliştirecek olan bu gelişme geçmişin medeniyet güzergâhını tekrardan ihya edecektir” dedi. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da zirvede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye bu kritik coğrafyada her zaman bir istikrar kaynağı olarak, en önemlisi de bu coğrafyanın ortak çıkarlarına hak ve adaletten yana vurgu yaparak öne çıkıyor” dedi.

Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz’

8Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nicksic: Türkiye ekonomik alanda çok büyük bir gelişme kaydetti. Kendisini vazgeçilmez küresel bir oyuncu olarak tanıttı. Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz. Bosna Hersek’te ve bölgede otoyol inşaatı projeleri görünür hale geldi. Bu alanda işbirliği artırılabilir.

8Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal: Türk yatırımcılar Gagavuzya’ya yatarım yapmaları halinde kendilerinden 5 yıl vergi alınmayacak.

8Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov: Ekonomik alanda, altyapı projelerinde enerjide alanında birlikte çalışmamız gerekecek, bağlantılı olmamız gerekecek. Milenyum kalkınma hedeflerine erişebilmek için küresel stratejileri bölgesel düzeyde uygulamaya başlamalıyız ve bunları aynı zamanda yerel ve mikro düzeyde de uygulamayız.

8Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic: Bu zirve sayesinde bu bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için ne tür politikaların benimsenmesi gerektiğini bir defa daha ele almak fırsatına sahip olacağız. Aynı zamanda sosyal gelişimi sağlamak için, sağlıklı bir çevreye ulaşmak için neler yapabileceğimizi ele alabilme fırsatına sahip olacağız. Bu zirvenin ulvi hedeflere ulaşacağını ümit ediyorum.

8Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopolous: Karadeniz Ring Otoyol Projesi ve Karadeniz Denizyolu Projesi’nin Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliği, turizm ve altyapı konusundaki ortaklıklara hız kazandıracağına inanıyorum. Zirve Birlik ve dayanışma temennisi ile  sona erdi.

Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382