Kars Ardahan Iğdır'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş Program

Kars Ardahan Iğdır ilinin Düşman işgalinden Kurtuluşu Programı Muhteşem Geçti.

Kars Ardahan Iğdır ilinin Düşman işgalinden Kurtuluşunun 92.yılı kutlamaları muhteşem geçti. Merkezi İstanbul Kadıköy de bulunan İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Tarafından organize edilen kutlama programı muhteşem geçti. Derneğin Kurucu üyelerinden Dernek Genel sekreteri Metin yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasın dernek başkanı sefer Karakoyunlu yaptı Günün anlam ve önemini vurgulayan Karakoyunlu ”Bildiğiniz gibi bu bölge 42 yıl düşman işgaline maruz kalmış ve daha sonra özgürlüğüne kavuşmuştur.  Bu işgal sırasında birçok tecrit ve zulümler olmuştur.  1900’lü yılların başında bu tecrit,  zulüm ve soykırım tüm şiddetiyle Türk varlığına karşı uygulanmış ve 10 binlerce soydaşımız katledilmiştir.

Bizler soykırıma uğrayan Türklerin birinci göbek torunlarıyız bu nedenle çok uzağa gitmeye gerek yok. Bu soykırım canileri daha sonra ataşelerimizi, büyükelçilerimizi ve yakın zamanda da bir Türk yurdu olan Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Türkleri katletmişlerdir.

Bu katliam,  soykırım ve tecritler yapılarken sordukları tek şey şuydu TÜRK MÜSÜN?  Sormazlarmış Azeri misin Müslüman mısın veya hangi ırktansın.  Katliam yapmaları için TÜRK olmak yeterliymiş ve Türk’üm diyen herkesi katlettikleri gibi Türk’ün yanında olan diğer halkları da yok etmişlerdir.

Soykırım ve zulmün üzerinden 92 yıl geçse de zulüm ve acılar unutulmuyor ve biz bunu unutturmayacağız.  Bu konuyu Her platformumda dile getirmemiz gerekiyor.

Bu vesile ile vatanın bağımsızlığı için soykırıma maruz kalmış vatandaşlarımızı anarken, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını doğudan başlatan  “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, 15.Kolordu kumandanı Kazım Karabekir Paşa’yı,  silah arkadaşlarını aynı zamanda vatan ve bayrak uğruna şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve minnetle anarken, bu özgürlüğün bir gün Karabağ’a,  Hocalıya,  Şuşa’ya gelmesini diler, bu gün olduğu gibi her zaman derneğimiz çalışmalarına vermiş olduğunuz destekten dolayı sizlere, derneğimiz yönetim kurulu ve üyeleri adına teşekkür eder, saygılar sunarım.”dedi.

Daha sonra çoğulcu katılım şeklinde yapılan programda çok sayıda Öğretim görevlisi Gazeteci Yazar halk bilimciler ve yöre halkının torunları ve Azerbaycan’dan gelen misafirler birer konuşma yaparak bölgenin Kurtuluş savaşında Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yönünde çok büyük bir kahramanlık örneği sergilediği vurgulandı. Katılımcılar  dedelerinden ve büyüklerinden duydukları hatıratları paylaştılar.

Programa Anadolu İrfan Otağı Kurucu Başkanı Prof.Dr Süleyman Tıraş, Kadıköy Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr Acar Sevim İstanbul Ünv Öğrt gör. Dr Gökmen Kılıçoğlu Yedditepe Ünv Öğrt Görv.Doç.Dr Arif Acalov  İst Aydın Ünv Öğrt Görv Dr.Flora Polat,Türkav Kadıköy Başkanı Erol Güler, MHP Millet vekili Adayı Bekir Doğan, Gazeteci Yazar Hasan Tufan, Halk bilimci/Gazaraci Yazar Cumhur Turan, Eski Ateşe Yener Kazak, Huzur Evleri Derneği Başkanı Ahmet Demirbaş, İst Azerbaycan Kültür der Bşk Hikmet Elp, Kafkas Yıldızları Olcun Uzan ve ekibi, Türk Boyları Birliği Başkanı Kürşad Şendal,  Tarihçi  Nuray Türk Gülay, Sanatçı Humar Karabağlı, Gazeteci Mustafa küpeli, Yusuf Şilt ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Program birlik ve dayanışma temennileri ile sona erdi.

Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382