Sefer Karakoyunlu
Kanla, Canla ve Şerefle Yazılan Bir Tarih: 20 Yanvar 1990
11/01/2015

Azerbaycan’ın bağımsızlığa giden yolu 20 YANVAR

20 Ocak Azerbaycan Türklerinin 70 yıllık esarete son verdiği gündür.

20 Yanvar günü Azerbaycan Türklerinin var olma yok olma günüdür. 20 yanvar günü Türk dünyasının zalim karşısında dik durduğu gündür. Yirmi yanvar(20 ocak)olayları Azerbaycan tarihine kanlı bir facia olarak yazıldığı gibi, aynı zamanda bu tarih Azerbaycan Türklerinin milli kahramanlık günüdür.

1918’de “bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” nidaları ile ayaklanan ve şarkın ilk bağımsızlık Halk Cumhuriyetini kuran Azerbaycan halkı 1990 da aynı ruh ve düşünce ile tekrar ayağa kalkarak tankların karşısına kahramanca dikilmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur.

1917’de Ekim devrimi ile Rus çarlığı yıkılmış yerine Rus Şura hükümeti kurulmuştur. Daha sonraki 5 yıl içinde 14 Cumhuriyeti işgal ederek SSCB Sovyet Sosyelist cumhuriyetler birliğinin kuran rus komünistlerinin imparatorluğu 1985 yılında Gorboçov’un iktidarı sırasında sarsılmaya başlamış Glasnost ve Perestroyka ile 6 yıl süren Gorboçov’reformları sonucu 1991 yılında SSC’Birliği resmen dağılmıştır. Bu aşamada Baltık ülkelerine tanınan bağımsızlık ne yazık ki Azerbaycan için bir kâbusa dönüşmüş, Azatlık meydanına toplanan yüz binlerce  Türk’ün üzerine tanklar sürülmüş yüzlerce Azerbaycan Türkü şehit edilmiştir. O gün orda vatanın bağımsızlığı için şehit olan soydaşlarımız bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve milli ruhun tezahüründe öncü rol oynamışlardır.

Azerbaycan, Ruslar için o kadar önemliydi ki, Azerbaycan'ı kaybetmemek için Ruslar Kızıl Ordu mensubu 62 bin askeri personeli Azerbaycan'a göndermiş ve çıkan olaylarda canlı olan her şeye ateş açmışlardı bu durumu dünyanın duymaması için önce Azerbaycan Televizyonunu hedef alınmış ve Azerbaycan'ın dünya ile irtibatı kesilmiştir. Sonra bu abluka tam bir yıl sürmüştür.

Sonuç olarak; Ruslar Azadlığ meydanında 137 kişiyi tanklarla ezerek katletmiş, yaralı taşıyan ambulansa bile ateş açacak kadar vahşileşmişlerdir. Bu durumun tek sebebi Azerbaycan ve ahalisinde yaşayan Türk varlığına son vererek diğer halklarında bağımsızlığını engellemekti. Azerbaycan'ın bağımsızlığı engellenemedi. Bu durum Ruslar için hazmedilemez bir vakaydı ama başaramadılar ve dünya var oldukça da başaramayacaklar.

O gün orada şehit olan 137 Türk evladı bağımsız Azerbaycan Devletinin temelini atmış ve güçlenmesine vesile olmuşlardır. Bu gün bu güçlü temel kuvvetlenerek devam etmektedir. Bu gün olduğu gibi gelecekte de Azerbaycan bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.

Bu sevinç ve kederimizi paylaşırken Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve bekası için 20 Ocak 1990 da Bakü meydanında şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad mekânları cennet olsun.

1901 kez okundu. Yazarlar

Yazarın diğer yazıları

Yeddi Gün Yeddi Gece/Azerbaycan - 22/09/2017
Evet, gezimize nasıl bir başlık atayım derken, aklıma unutulmaz ‘Yedi Gün Yedi Gece’ geldi….